Profesyonel gazeteciler ve basın meslek örgütü temsilcileri olarak etik gazeteciliği desteklemek, oto-sansürle mücadele etmek ve hükümetlerin medyaya yönelik hasmane tutumunu değiştirmek için Türkiye Etik Gazetecilik Koalisyonu’nu (TEGK) oluşturduk.

İstanbul ve Ankara’daki yuvarlak masa toplantılarının ardından, 5 Eylül 2018’de kurulan TEKG; gazetecilerin ve medya destek gruplarının daha önce görülmemiş bir işbirliği.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Uluslararası Basın Enstitüsü, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Hrant Dink Vakfı, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu ve Teyit.org gibi kurumların istişareleri ile kurulan TEGK; bağımsız gazeteciliği ihya etmek için uzun vadeli bir girişim olmayı hedefliyor.

Kolaylaştırıcılığını Gazeteciler Ceren Sözeri, Mustafa Kuleli ve Can Ertuna’nın yaptığı Türkiye Etik Gazetecilik Koalisyonu’nun faaliyet programı şöyle:

  • Gazetecilik etiğiyle ilgili eğitimler düzenlenmesi
  • Editoryal standartlar, şeffaflık ve kurum içi yönetişimin teşvik edilmesini, hedef kitleyle olan bağların geliştirilmesini ve gazetecilik açısından güvenilir markalar inşâ edilmesini ele almak üzere büyük medya kurumlarının editör ve yöneticileri ile işbirlikleri geliştirmek
  • İnsan hakları haberciliği, mülteciler, nefret söylemi, LGBTI+ haberciliği, şeffaflık ve medyanın etik yönetimi vb. konularda temel meslekî standartları anlatan etikgazetecilik.org sitesinin içerik bakımından zenginleştirilmesi
  • Türkiye Etik Gazetecilik Koalisyonu’nun genişletilmesi ve yeni paydaşların kazanılması

Kolaylaştırıcılar:

Doç. Dr. Ceren Sözeri, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesinde öğretim üyesi. Lisans ve yüksek lisansını Galatasaray Üniversitesi’nde tamamladı, doktorasını Marmara Üniversi’nden aldı. Türkiye’de medya ekonomisi, medya politikaları, basın özgürlüğü, etik sorunların yanı sıra geleneksel ve online mediyada ayrımcılık ve nefret söylemi konularında eserleri vardır. 2015 yılından beri Ethical Journalism Network (EJN, Etik Gazetecilik Ağı) Türkiye temsilciliğini yürütmekte ve Evrensel gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta.

Can Ertuna 1978 Ankara doğumlu ve Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor. Uzmanlık alanları; yeni medya, dijital haber araçları, TV ve video haberciliği, medya ve savaş. Lisans ve yüksek lisans eğitimini ODTÜ’de tamamladı. Galatasaray Üniversitesi’nden medya ve iletişim çalışmaları alanında doktora derecesi sahibi. Akademik alanın yanı sıra yaklaşık 20 yıldır da televizyon haberciliği alanında çalışıyor. 2010-2020 yılları arasında ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki savaş ve çatışma bölgelerinde görev yaptı. “Arap İsyanları Güncesi” adlı bir kitabı var. Akademik kariyerinin yanı sıra, halen uluslararası haber kuruluşları için serbest gazetecilik de yapıyor.

Mustafa Kuleli Türkiye medyası için basılı, görsel ve dijital alanda çalıştı. 2013’teki Gezi eylemleri sonrasında Gazeteciler Sendikası’na Genel Sekreter seçildi ve 28 yaşında ülkenin en genç sendika yöneticisi oldu. Şubat 2014’te fiziksel saldırıya uğradı ancak olay aydınlatılamadı. Sendikal faaliyeti nedeniyle işten atıldıktan sonra tüm zamanını TGS’ye vermeye başladı. Sendika’nın yeni imaj, dil ve söylemini geliştirdi. Gazetecilik sitesi Journo’yu ve gazetecilere yeni medya becerileri kazandıran TGS Akademi’yi kurdu. 2019’da en yüksek oyla Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) yönetimine girdi.